2541552228 - 6939895149 info@oikoumeni.gr

Η ΖΩΗ ΣΕ ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΝΕΡΟ

Ξάνθη   2022-2024

Το Μουσείο και η Ακαδημία Παιδικής Τέχνης διοργανώνουν την 10η BIENNALE παιδικής τέχνης, πρεσβεύοντας την αγάπη, την ειρήνη, τη φιλία και την αλληλεγγύη, μεταξύ των λαών του κόσμου.

Μέσα από αυτόν το διαγωνισμό στήνουμε γέφυρες αγάπης ανάμεσα στους λαούς του κόσμου, σεβόμενοι την ιδιαιτερότητα και την παράδοσή τους.

Το θέμα που επιλέξαμε στην 10η Biennale 2022-2024 είναι:

Η ΖΩΗ ΣΕ ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΝΕΡΟ

Οι περισσότεροι και σημαντικότεροι πολιτισμοί δημιουργήθηκαν και αναπτύχθηκαν γύρω από το νερό. Ιδιαίτερα στη Μεσόγειο το νερό έπαιξε σηµαντικό ρόλο στη διαµόρφωση των πολιτισµών. Επιπλέον είναι πολλή μεγάλη η αναφορά του νερού στην ελληνική µυθολογία και αρκετοί ποταµοί παρουσιάζονταν ως Θεοί. Ο Ωκεανός, ήταν ο τεράστιος ποταµός που ρέει γύρω από τη Γη, χωρίς εκβολές και πηγές. Ο Αχελώος ήταν ο πιο µεγαλοπρεπής από τους ποταµούς-γιους του Ωκεανού και είχε την ικανότητα να µεταµορφώνεται άλλοτε σε δράκο κι άλλοτε σε ταύρο. Το νερό αρκετές φορές συνδέθηκε και µε το φόβο. Γι’ αυτό, η θάλασσα και ο αγριεµένος ποταµός οδηγούσε τους ανθρώπους στο να εξευµενίζουν τους θεούς, για να αντιµετωπίσουν τους φόβους τους.

Οι δρόµοι των ποταµών και των θαλασσών προμήθευαν στις ανθρώπινες κοινωνίες όχι µόνο νερό για τις καλλιέργειες και τα µέσα διατροφής τους, αλλά κι έναν ασφαλή κι εύκολο δρόµο για τις µετακινήσεις, το εµπόριο, τις ανταλλαγές προϊόντων, αλλά και την επικοινωνία µεταξύ των ανθρώπων, των λαών και των πολιτισμών.

Ο Αιγυπτιακός πολιτισµός συνέδεσε τη ζωή του µε τον ποταµό Νείλο, ο πολιτισµός της Μεσοποταμίας µε τον Τίγρη και τον Ευφράτη, στην Λατινική Αμερική έχουμε τον μεγάλο πνεύμονα της γης τον Αμαζόνιο και ο ελληνικός πολιτισµός αναπτύχθηκε στα πλούσια παράλια του Αιγαίου και της Μεσογείου. Κυρίαρχο είναι το στοιχείο του νερού στην ελληνική µυθολογία. Επίσης ο κατακλυσµός των νερών περιγράφεται πολύ συχνά στη παγκόσμια µυθολογία καθώς και οι Παγετώνες που αποτυπώνουν και αυτοί τη μεγάλη ιστορία της ανθρωπότητας.

Ζωγραφίστε για την Biennele εικόνες μοναδικές από την πατρίδα σας μέσα από το δικό σας πολιτισμό, τη μυθολογία, τα παραμύθια και την ιστορία που έχουν σχέση με το νερό. Η αξία του νερού είναι πολλή μεγάλη για τον άνθρωπο. Ας ψάξουμε να βρούμε τη μαγεία του και ας δείξουμε σεβασμό στο νερό, στην ιστορία του και επομένως στην εξέλιξη της ανθρωπότητας.

Ευχόμαστε στους δασκάλους και στους μαθητές καλή έμπνευση και ελπίζουμε τα παιδιά να κατανοήσουν την αξία που έχει ακόμη και μια σταγόνα νερού στη ζωή μας.

Βραβεία

Η διεύθυνση του Μουσείου και της Ακαδημίας Παιδικής Τέχνης θα βραβεύσει με διπλώματα τα έργα που θα διακριθούν. Η αξιολόγηση θα γίνει από ειδική επιτροπή η οποία θα αποτελείται από καλλιτέχνες και παιδοψυχολόγους από την Ελλάδα και από χώρες του εξωτερικού.

 

Όροι συμμετοχής

Όλα τα παιδιά ηλικίας από 4 έως 17 ετών μπορούν να συμμετέχουν στέλνοντας ένα μικρό κομμάτι από την ψυχή και τη σκέψη τους.

Δεν επιτρέπονται οι αντιγραφές έργων και οι παρεμβάσεις τρίτων στα έργα των παιδιών. Οι ζωγραφιές τους θα μας γεμίσουν με χαρά διότι θα είναι ένα κομμάτι από το ίδιο τον εαυτό τους.

Διαστάσεις και τεχνικές

Τα έργα που θα σταλούν πρέπει να  ζωγραφιστούν επάνω σε καμβά ή χαρτί με διαστάσεις  45Χ45 ή  60Χ40 cm

Τα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι: νερομπογιές, μαρκαδόροι, τέμπερες, μελάνες, παστέλ ξερό, λαδοπαστέλ, μολύβια, ακρυλικά, κολάζ, μικτές τεχνικές.

 

Προσοχή

Δεν επιτρέπεται να γραφτεί μπροστά στα έργα απολύτως τίποτε, καμιά λέξη, ούτε ακόμη  το όνομα του παιδιού.

Την αποστολή των έργων παρακαλούμε να συνοδεύει αναλυτική λίστα των ονομάτων των παιδιών που συμμετέχουν στο διαγωνισμό, με τη σφραγίδα του φορέα (σχολείο,  εργαστήρι, πολιτιστικός σύλλογος κτλ).

 

Η Ακαδημία Παιδικής Τέχνης κάνει προσπάθειες καλής συνεργασίας και επικοινωνίας ανάμεσα στους φίλους και τους φορείς των χωρών που δηλώνουν συμμετοχή.

 

Σας παρακαλούμε  να τηρείτε τους όρους συμμετοχής:

  • Να γράφετε καθαρά όλα τα στοιχεία που σας ζητάμε.
  • Να γράφετε με κεφαλαία γράμματα ή με τη γραμματοσειρά Τimes New Roman,
  • Παρακαλούμε να στείλετε φωτογραφίες ή video σε CD, όταν ζωγραφίζετε  το έργο, προκειμένου να προβάλλεται στη διάρκεια των εκθέσεων.

 

Ημερομηνίες Παράδοσης των Έργων

Η τελευταία ημερομηνία αποστολής των έργων είναι η 30η  Mαΐου  2022.

Μετά  την ημερομηνία αυτή δε θα γίνονται δεκτά άλλα έργα.

Σας παρακαλούμε φροντίστε εγκαίρως για την αποστολή των έργων σας.

Αποστολή των έργων

Παρακαλούμε το πακετάρισμα να γίνει με προσοχή, χωρίς να τσακίζει το έργο, πρώτα σε νάιλον και μετά σε χοντρό χαρτόνι.

Να σταλεί στην διεύθυνση που σας παραθέτουμε παρακάτω:

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Υπιάτρου Τριανταφυλλίδη 26 – Ξάνθη ΤΚ 67100

Πρόεδρο κα Μαυρογένη Λίτα

Τηλ.0030 25415 52228

E-mail: litamavrogeni@gmail.com

Την  “10η BIENNALE  Ξάνθη   2022– 2024 Η ΖΩΗ ΣΕ ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΝΕΡΟ”  στηρίζουν με την συνεργασία  τους  τα Υπ. Πολιτισμού,   Υπ Παιδείας, Υπ. Εξωτερικών

 

Διακήρυξη και φόρμα συμμετοχής

 

10 Biennale afisa web